Over het weerstation

Het weerstation is een Alecto WS-4000.  Het is van Chinese makelij (Fine Offset te Shenzhen, dicht bij Hong Kong) en wordt over de hele wereld verkocht, onder allerlei namen, o.a. Fine Offset WH-1080.
Het is mijn derde of vierde weerstation, en het eerste dat aan een computer gekoppeld kan worden. Dat maakt het mogelijk weermetingen op internet te publiceren.
Het weerstation heeft een buitenmodule die luchtvochtigheid, windsnelheid, windrichting en neerslag meet. De module steekt iets boven mijn dak uit, zodat de wind enigszins redelijk kan worden gemeten.

De meetgegevens worden eens per 48 s draadloos doorgegeven aan een paneel met touchscreen dat op mijn bureau staat. De gebruikte frequentie is 868 MHz. Dit paneel meet bovendien de luchtdruk en de binnentemperatuur en -luchtvochtigheid. Ook bevat het paneel een geheugen (datalogger) waarin de gegevens van een aantal weken worden opgeslagen.
Het scherm van het paneel is niet buitengewoon helder. Maar dat is geen probleem omdat het gekoppeld is aan mijn computer. Daarop draait het programma Cumulus dat alle meetgegevens zichtbaar maakt, en bovendien grafieken en trends levert.Over de metingen

De belangrijkste grootheid, als je inzicht wilt hebben in de gang van het weer, is de luchtdruk, of beter gezegd het verloop van de luchtdruk. In combinatie met goede weerkaarten zijn de weersontwikkelingen te begrijpen. Om de barometerstand te kunnen vergelijken met andere stations moet deze worden omgerekend naar zeeniveau. Mijn bureau bevindt zich ongeveer 11 m daarboven en per ca. 8 m stijging daalt de luchtdruk met 1 hPa.

Volgens internationale afspraken dient de windsnelheid gemeten te worden in open terrein op een hoogte van 10 m. De windsnelheid op het dak van een huis in een stad is beduidend lager dan onder genoemde omstandigheden.

Ook met de temperatuur zit het niet helemaal goed. De temperatuur in steden is opvallend hoger dan op het platteland, het zogenaamde stadseffect.
Onder windchill wordt verstaan de schijnbare temperatuur als gevolg van de wind. Als het bij lage temperaturen waait lijkt het kouder dan de werkelijke temperatuur. Windchill wordt alleen berekend bij temperaturen onder 10 °C.
Hitte-index
is iets dergelijks. Bij hoge temperaturen (boven 27 °C) en grote luchtvochtigheid lijkt het warmer.

De weersverwachting is gebaseerd op het Zambretti-algorithme en moet met een korreltje zout worden genomen.

De neerslag wordt op een geraffineerde manier gemeten in vaste stapjes. Telkens als er 0,3 mm regen gevallen is wordt de tijd daarvan vastgelegd.


Over mijzelf

Reeds op het gymnasium had ik belangstelling voor zowel weer- als sterrekunde.
Na mij studie sterrekunde werd ik leraar natuurkunde. Toen omstreeks 1980 weerkunde een keuze-onderwerp werd bij het eindexamen VWO heb ik mij verder in weerkunde bekwaamd en vervolgens bijscholingscursussen weerkunde gegeven aan natuurkundeleraren.home - accueil